Šta nam govore koža, kosa i nokti?

Ako se želiš upoznati s doživljajima čovjeka u prošlosti, pogledaj njegovo tijelo. Ako se želiš upoznati s njegovom budućnošću, pogledaj njegove doživljaje!

Često se susrećemo s tvrdnjom da već po nečijem licu možemo saznati šta je činio u životu; vide se »grijesi i poroci« i »dobra djela«. Na lijepoj, baršunasto mehkoj koži odražava se briga za zdrav život, a na slaboj koži postoje tragovi loših navika kojima smo u organizam unijeli dodatne, prekomjerne količine slobodnih radikala i toksina.

Isto se dešava i zbog nedostatka  dobrih tvari: bjelančevina i antioksidanasa, vitamina i minerala. Nedostatak dobrih tvari također "dozvoljava" stvaranje viška slobodnih radikala i nakupljanje toksina koje tijelo ne može neutralizirati i izlučiti. Čak i ljudi koji se ne prepuštaju porocima lahko imaju nedostatak dobrih tvari zbog stresa, napetosti, nedostatka vremena i slično.

Dakle, poslušajmo svoje tijelo i reći će nam šta mu je potrebno!

Znakovi tegoba na koži

Rješenja

Mlohava, uvela koža

Bjelančevine, vitamini E, D, silicij

Perutava, hrapava, oštećena

Cink, vitamini A, B3 i omega-3

Kuperoza, brza pojava modrica

Flavonoidi, vitamini K, C, E, luk, bijeli luk, poriluk

Komedoni, nečista koža

Vitamini grupe B i vitamin C

Dermatitis

Vitamin A, svi vitamini grupe B, cink i esencijalne masne kiseline

Ekcem, osipi

Cink, vitamini B2, B6, B12, holin i folna kiselina

Akne, prištići

Cink, kalij, vitamini A, E i C, omega-3 masne kiseline

Strije

Bjelančevine i cink

Šta nam govori koža?

Koža mora biti ugodna na dodir, glatka i napeta, baršunasta, dovoljno masna i primjereno vlažna. Ćelije kože sastoje se od aminokiselina koje se nalaze u bjelančevinama. Kvalitet bjelančevina koje unosimo mjeri se time koliko će naše tijelo proizvesti vlastitih bjelančevina od unesenih bjelančevina.

Utvrđeno je da je i naše zdravlje direktno povezano sa zdravom kožom. To se može izmjeriti: ako imamo 8 g bjelančevina po decilitru krvi, naše zdravlje će biti dobro, a koža odlična. Ako imamo manje od 6 g bjelančevina po decilitru krvi, bit ćemo umorni, a koža će nam biti uvela i mlohava.

Imat ćemo dovoljno bjelančevina ako konzumiramo mlijeko i mliječne proizvode, meso, ribu, jaja, mahunarke i soju ili ih nadopunimo proteinskim napicima. Ali unos svih tih namirnica neće nam ništa pomoći ako nemamo regulisanu želučanu kiselinu. Naime, bjelančevine se razgrađuju u želucu, zbog toga su odgovarajuća kiselost i dovoljno probavnih enzima od presudne važnosti za probavu bjelančevina. Ako su bjelančevine neka vrsta »cigle« ili gradivni elementi ćelija, onda su masti iz klica soje, riže i pšenice (omega-3, omega-6 i omega-9) »malter« koji te »cigle« povezuje.

Vitamini grupe B brinu se o tome da na koži nema pukotina koje omogućavaju prodor štetnih tvari. Jela bogata bakrom obezbjeđuju da će naša koža biti baršunasta i ugodna (grah, grašak, šljive...), a mehkoću kože osigurava kalcij. Jela s jodom (luk i morski plodovi) brinu se za što brži oporavak oštećene kože.

Ako primijetimo hrapavu, ispucalu i perutavu kožu, nedostaje nam cinka, vitamina grupe B, naročito B5, vitamina A i esencijalnih masnih kiselina. Vitiligo, depigmentacija kože, ukazuje na nedostatak psoralena, koji se nalaze u zelenim limunovima i narandžama, te karotenoida i vitamina B6. Perutava koža na nosu i pukotine u uglovima usana ukazuju na nedostatak vitamina B2, masna ljuskavost na nedostatak vitamina B3, a suha koža na nedostatak vitamina C i kalija.

Tegobe s kosom

Rješenja

Tanka, krhka, slabašna kosa, spor rast

Cink, silicij, vitamin B12, bjelančevine

Perut

Karotenoidi i flavonoidi, vitamini C i E, selen i omega-3

Kosa sijedi

Bjelančevine, vitamini B5, B6 i folna kiselina, bakar i cink u ravnoteži (suhe šljive)

Ispadanje kose

Bjelančevine, cink, flavonoidi, željezo, vitamini B2 i biotin

Pucanje kose, lomljiva kosa

Omega-3 i biotin

Suha, prazna kosa

Omega-3, vitamini E i A, jod i silicij

Masna kosa

Vitamin B

A šta je sa rukama i noktima?

Nokti se sastoje od aminokiselina koje tvore bjelančevinu nokta – keratin. Ako rastu polahko, krhki su, listaju se i lome, to je znak da imamo premalo aminokiselina. Možemo sumnjati i na lošu probavu, neodgovarajuću želučanu kiselinu te na nedostatak kalcija, silicija, joda i željeza.

  • Bijele tačke ili mrlje na noktima ukazuju na nedostatak cinka i silicija.
  • Prekomjerno izbočeni ili udubljeni, izbrazdani nokti vrlo svijetlih nijansi ukazuju na ozbiljan nedostatak željeza.
  • Guljenje kožice na kutikuli nokta upozorava na nedostatak karotenoida i vitamina A.
  • Hladne ruke su odraz nedostatka joda, loše cirkulacije krvi i nedostatka energije.
  • Staračke pjege sadrže lipofuscin i nisu opasne, a upozoravaju na oksidaciju masnih spojeva u epidermi (pousmini) kože.

Možemo zaključiti da je tako i u ćelijama unutarnjih organa i mozga.

Tegobe na rukama i noktima

Rješenja

Spor rast, loši nokti

Cink, bjelančevine

Listanje i lomljivost noktiju

Bjelančevine, vitamin B2, kalcij, magnezij, silicij, jod i željezo

Izbočeni, udubljeni nokti i uzdužne brazde

Željezo

Bijele tačke

Cink i silicij

Gljivične bolesti

Probiotičke bakterije i bijeli luk, vitamini grupe B

Tremor ruku

Vitamin B1

Guljenje kože oko nokta

Karotenoidi, vitamin A

Pjege na stražnjoj strani ruku

Vitamini E, A, C i B1

Hladne ruke

Jod

»Rječita« kosa

Za jaku kosu potrebne su nam bjelančevine, naročito aminokiseline cistin i metionin. Cistin sadrži sumpor, a metionin, koji je esencijalna aminokiselina, veže sumpor. Metionina ima u grahu, ribi, jajima, bijelom luku, soji, jogurtu i crvenom mesu. Sumpora ima dosta u jajima, leći, crvenom grahu i grašku.

Obje aminokiseline sastavni su dio keratina koji je najvažniji gradivni element kose. Za čvrstoću su potrebna vlakna koja se nalaze u grahu i grašku. Cistin se u procesu pretvara u cistein koji pomaže u uklanjanju otrovnih tvari iz tijela. Analizom kose možemo utvrditi kojim je toksinima osoba bila izložena. Perut pokazuje da su fosfolipidne tvari u ćelijskoj membrani napali slobodni radikali i oksidirali ćelijsku bjelančevinu koja se oljuštila.

U prehrani moramo povećati količinu karotenoida, flavonoida, vitamina E i C te minerala selena. Osoba počinje naglo sijediti kada joj nedostaju vitamini B5, B6, folna kiselina i bjelančevine.

Iz toga možemo zaključiti da ni želudac ne radi dobro. Kod nagle pojave sijede kose također se primjećuje neravnoteža između bakra i cinka. Cink sprječava, a bakar omogućava sijeđenje. Ako smo jako nervozni, uvijek nam nedostaje cinka. Suhe šljive imaju idealan omjer između bakra i cinka.

Kod opadanja kose moramo odmah reagovati jer tijelo ne dobiva hranjive tvari zbog:

a) probavnih poremećaja,
b) začepljenja kapilara,
c) emocionalnog stresa,
d) hormonalnih poremećaja ili
e) autoimunih bolesti.

Treba konzumirati više flavonoida i više vitamina C te vitamina grupe B, osobito biotina, i naposljetku više cinka. Suha, lomljiva, ispucala i tanka kosa treba više esencijalnih masnih kiselina te više vitamina A, joda i silicija. Masnoj kosi nedostaje vitamin B2.

Koje namirnice sadrže te tvari?

Cink

Ostrige i sva morska hrana, janjetina, pšenične klice, teleća jetra, goveđe pečenje, sjemenke bundeve i suncokreta, sardine u ulju, soja i leća

Silicij

Proso, zob, ječam, riža, pšenica, luk i cvekla

Selen

Brazilski i drugi orasi, orasi, grožđice, račići, sjemenke suncokreta, luk i bijeli luk te crveni kupus

Željezo

Jetra, crveno meso, posebno konjsko, žumance, ostrige, mahunarke, lješnjaci, zobena kaša i riba

Jod

Dimljene skuše, školjke, rakovi, losos, mlijeko, luk

Vitamin B1

Grašak, narandže, kukuruzne pahuljice, krompir, kikiriki, mlijeko i sjemenke suncokreta

Vitamin B2

Govedina, perad, jaja, jogurt i punomasno mlijeko, kelj pupčar, bademi i orasi te kukuruzne pahuljice

Vitamin B3

Pileća prsa, govedina, mliječni proizvodi, suhe šljive, hurme i avokado

Vitamin B5

Teleća jetra, kikiriki, sezamove sjemenke, orasi, avokado, jabuke, suhe marelice i smokve, zeleno lisnato povrće

Vitamin B6

Pšenične klice, pivski kvasac, goveđa jetra, puretina, govedina, banane, kelj pupčar, kikiriki, jaja, orasi i kupus

Folna kiselina

Tamnozeleno lisnato povrće, špinat, mrkva, kikiriki, lubenice, bundeve, marelice, avokado, žumance, kvasac, goveđa jetra

Biotin

Kikiriki, lješnjaci, bademi, žumance, goveđa jetra, mlijeko, svježi sir, orasi, sezamove sjemenke, smeđa riža, soja, leća

Vitamin B12

Kikiriki, lješnjaci, bademi, žumance, goveđa jetra, mlijeko, svježi sir, orasi, sezamove sjemenke, smeđa riža, soja, leća

Vitamin E

Ulje pšeničnih klica, bademi, soja, jaja, zobena kaša, kikiriki

Vitamin K

Brokula, kelj pupčar, kupus, žumanjak, riblje ulje

Vitamin D

Bakalar, skuša, losos, srdele, jaja, sir, riblje ulje

Esencijalne masne kiseline

Riblje ulje, maslinovo ulje, arganovo, sezamovo, avokadovo i kikirikijevo ulje, orasi, suncokretovo sjeme

Karotenoidi

Mrkva, paprika, čili, paradajz, blitva, špinat, crveni luk, lubenica, dinja, peršin

Flavonoidi i vitamin C

Bobice (brusnice, borovnice, maline, kupine...), cvekla, patlidžan, grejp, limun, čokolada, zeleni čaj

Bjelančevine

Sve vrste mesa i ribe, mlijeko i mliječni proizvodi, soja, proteinski napici od sirutke i soje, mahunarke

Sve je preuzeto iz knjige Zdravlje je naša odločitev (Zdravlje je naša odluka, op. p.) Marije Merljak i Mojce Koman, PD, 2008.

Proizvodi su dostupni putem interneta i u apotekama.